Visuele Strategie

3 tips voor online creatieve sessies

Een online co-design sessie die via Microsoft Teams wordt gefaciliteerd
Veel mensen zijn inmiddels gewend aan urenlang videobellen als werkdag. Heb je bedacht om de gang van zaken even te doorbreken met een creatieve sessie, dan wil je niet dat die doodslaat door het medium dat iedereen inmiddels beu is. Daarom: 3 tips om je online creatieve sessie tot een succes te maken!

Nóg meer videocalls...?

Ook wij moesten omschakelen naar online in het afgelopen jaar. Eerst nog wat onwennig, maar inmiddels zijn we gewend aan de videocall-manier-van-werken. Wat we ook hebben gezien, is dat het niet gemakkelijk is om om te schakelen van sessies op locatie naar sessies in Teams of Zoom. Het lijkt soms wel alsof je twee keer zo goed je best moet doen om iedereen betrokken te houden! Herkenbaar? En wil je je team een plezier doen met een creatieve en waardevolle onderbreking van hun werk? Lees dan deze tips waar wij niet meer zonder kunnen tijdens online sessies!

Een tafel vol snacks en benodigdheden voor een creatieve sessie

1. Als je niet offline bij elkaar kunt zijn, bied dan een offline alternatief

Mensen zijn laptop-moe. Videocall-moe. Niet zo gek, want even een wandeling naar de koffieautomaat, naar buiten gaat tijdens de lunch en grapjes maken met collega's, vallen veelal weg met thuiswerken. Als iemand dan voorstelt om volgende week een drie uur durende online sessie te doen, kun je je misschien voorstellen dat daar weinig enthousiast op gereageerd wordt. Zorg er dus voor dat je dat doorbreekt door het anders te doen! Stuur iets naar de deelnemers op dat niks te maken heeft met Teams of Zoom, bijvoorbeeld:

  • Een pakket met snacks en drankjes voor tijdens de sessie - de dip in de namiddag kan bijvoorbeeld echt verminderd worden door een frisdrankje (letterlijk een koud drankje)!
  • Je kunt allerlei in te vullen boekjes of bladen (laten) maken en toesturen. Als je het leuk aankleedt, krijgen deelnemers meer zin in de sessie én een voorbereidende opdracht zorgt ervoor dat de mindset van deelnemers alvast in de juiste (creatieve) richting komt te staan. Laat ze eens nadenken over een situatie uit het verleden, of duik dieper in de huidige frustraties van je deelnemers omtrent het onderwerp van de sessie.

2. Doe meer dan videobellen

Er zijn in het afgelopen jaar veel tools verschenen die mooi gebruikt kunnen worden náást je videocall. Denk aan:

  • Miro, Mural en andere soortgelijke tools werken als digitale muur, waar je vanalles op kunt plakken. Post-it's, foto's, tekst, likes... we geven toe dat niks zo fijn werkt als papieren post-it's, maar het is fijn om ook online gebruik te maken van methodes om input te krijgen van je hele groep. Je kunt ook hier al van tevoren iets moois klaarzetten, waardoor je deelnemers alleen nog maar hoeven in te vullen.
  • Als je werkt met een programma waarmee je je telefoon of tablet kunt gebruiken als shared screen (bijvoorbeeld in Zoom), kun je ook je camera daarop starten en op jezelf richten. Deze vlog-achtige manier van communiceren werkt verrassend veel persoonlijker dan de camera in je laptop en je kunt eventueel ook van je vaste werkplek vandaan als je wilt.
  • Een live tekenaar zorgt niet alleen voor leukere verslaglegging van je online sessie, maar kan ook tijdens de sessie al teruggeven wat er voorbij is gekomen. Door alles visueel terug te zien tijdens de sessie, kun je reageren op de inhoud, snel zien hoe de input in verhouding staat tot elkaar en je deelnemers verantwoordelijk maken voor een goede uitkomst. Zij mogen aangeven wat anders moet, om zo tot een gezamenlijk overeengekomen praatplaat te komen.

3. Weg van je laptop

Voelt je lunchwandeling ook altijd als een opluchting? Even iets anders dan thuis, even een frisse neus. Dat kun je je deelnemers ook gunnen.

  • Wil je duo's even samen laten denken? Laat ze buiten een ommetje maken terwijl ze elkaar 'gewoon' bellen (dat bestaat natuurlijk ook nog!). Fris en met nieuwe ideeën komen ze na een halfuurtje terug de meeting in.
  • Doe je een individuele oefening, waarbij iedereen even voor zichzelf mag werken? Geef dan als tip om even in een andere ruimte te gaan werken als dat kan, misschien met uitzicht naar buiten, die even wat andere -out of the box- inspiratie meebrengt dan je bekende werkplek.
Een videocall waarin deelnemers met de post toegestuurde foto's gebruiken

Win-win

Een online sessie blijft voor ons altijd minder 'wauw' dan een sessie op locatie. Ben je echter gebonden aan het online medium, dan merk je hoe enthousiast mensen worden van alles wat je doet om het anders te maken dan alle andere videocalls! Daarnaast help je de sessie ook efficiënter te maken met deze tips. Kortom: een win-win situatie! Enjoy!

Onze Projecten

Projectteam staat om een praatplaat heen
Een herinnering aan je evenement, lezing of presentatie

Live visual note taking

We bieden live visual note taking aan voor allerlei events, lezingen en andere momenten. Hiermee bied je aanwezigen of juist afwezigen een overzichtelijke visuele samenvatting van het moment.

Bekijk project
arrow_forward
Veritatis corrupti id qui recusandae iusto blanditiis dignissimos non. Quo dolor ea eligendi sit. Hic in culpa veritatis expedita
vraagstuk vaststellen, input uit je team halen en een visuele check

Visuele strategiesessies

We zijn ervan overtuigd dat je in ieder vraagstuk meer kan ontdekken dan je van tevoren dacht. We geloven dat visualisatie kan ondersteunen in het overzichtelijk maken van projecten, verhalen en visies. Daarom bieden we visuele strategiesessies aan, waarin je als groep visueel aan de slag gaat met je ingebrachte vraagstuk.

Bekijk project
arrow_forward
hoe wij duurzaam zijn

Iedereen een ecologische voetafdruk van 1 aarde.

Wij willen graag bijdragen aan een duurzamere samenleving. Daarom werken we voornamelijk aan duurzaamheidsvraagstukken.
Ook doneren we 2% van onze omzet aan het WNF. En we dragen bij door:

Duurzame creatieve sessies

In sessies bieden we graag duurzame materialen aan om mee te werken. Navulbare stiften, gerecyclede post-it's... wat is er veel mogelijk!

Met de benenwagen

Waar we kunnen, nemen we de fiets en naar verder gelegen plekken het OV. Niet alleen fijn voor de wereld, ook voor een frisse gedachtenstroom.

Vega(n) focus

We denken na over de impact van het eten en drinken dat we consumeren. Vega(n) lunches verminderen ook vaak de bekende after-lunch-dip!

Benieuwd geworden?

Laten we even bellen!