Duurzaamheid

Inzicht in je impact met de Milieubarometer

Homepage van Milieubarometer.nl waar je je CO2-uitstoot van je bedrijf kunt bijhouden
Via Duurzame Week kwamen we in contact met de Milieubarometer van Stichting Stimular. Met deze meter houd je precies en overzichtelijk bij hoeveel CO2 je bedrijf uitstoot en lees je tips om het nog beter te doen.

In 2019 kwamen we in contact met Duurzame Week, toen Feike als productontwerper gevraagd werd een wegwijzer te maken voor Duurzame Week Utrecht. Met resthout en restjes verf kwamen we een heel eind om een gezellige totem van informatie neer te zetten. Ook inhoudelijk werd de interesse gewekt, duurzaamheid is ten slotte één van de kernwaarden van De PlaatPraters.

Tijdens de Duurzame Week Utrecht stond een door de PlaatPraters gemaakte wegwijzer op het evenement

De Milieubarometer

In 2020 werd op de website van Duurzame Week voor 30 november de 'Webinar CO2-footprint opstellen' uitgelicht. We waren erbij én waren onder de indruk. Met de Milieubarometer tool kun je zo makkelijk als mogelijk is de gegevens invullen die nodig zijn om te berekenen hoeveel CO2 je bedrijf uitstoot.

Jij levert de gegevens (denk aan energie- en warmteverbruik, aantal kilometers dat je zakelijk de auto gebruikt hebt dit jaar, het gewicht aan afval dat je dit jaar hebt geproduceerd) en de Milieubarometer zet dit om in CO2. Je kunt ook doelen stellen voor volgende jaren en tips lezen over hoe het nog beter kan.

CO2-uitstoot omlaag?

Het broeikaseffect kennen we allemaal. Wat er praktisch voor nodig is om dit effect enigszins draaglijk te houden, dat is minder goed te vinden. In het Klimaatakkoord dat in 2015 werd gesloten, werd bedacht dat we de opwarming van de aarde onder de 2° en liever nog onder de 1,5° moeten houden. Nederland heeft inmiddels een concretiseringsslag weten te maken in onze eigen Klimaatwet: in 2030 moeten we 49% minder CO2 uitstoten dan we in 1990 deden.

De helft van de CO2-uitstoot ten opzichte van een jaar waarin veel PlaatPraters niet eens geboren waren; dat klinkt uitdagend. De Milieubarometer helpt je hierin: zij weten hoeveel uitstoot er vrijkomt met verschillende acties en helpen met het maken van een doel.

Een overzicht aan wat je uitstoot

Het kost wat aandacht en tijd, maar wanneer je alle gegevens hebt verzameld, krijg je een duidelijke tabel en grafiek te zien. Hiermee kun je zien waar de meeste uitstoot zit voor jou, maar ook kun je anderen laten weten hoe jij scoort qua uitstoot. Dat is dan weer handig wanneer je voordeel wilt halen uit bepaalde keurmerken, zoals de CO2-prestatieladder en Science Based Targets.

Ben je benieuwd geworden? Kijk dan niet alleen op de website van Milieubarometer, maar voor bedrijven die in de gemeente Utrecht gevestigd zijn ook op de website van de gemeente (zie hieronder). Je krijgt alleen nog in 2020 het eerste jaar gratis van de gemeente aangeboden!

Een abonnement op Milieubarometer afsluiten kost €198,- (ex. BTW) voor een jaar en het verlengen van je abonnement kost daarna jaarlijks €75,- (ex. BTW). Voor bedrijven in de gemeente Utrecht geldt dat het eerste jaar (t/m 31-12-2021) wordt geschonken door de Gemeente Utrecht! Je betaalt daarom niks in 2021 en als je niet opzegt pas vanaf 2022 €75,- per verlenging. Klik hier om je aan te melden

Onze Projecten

Projectteam staat om een praatplaat heen
Een herinnering aan je evenement, lezing of presentatie

Live visual note taking

We bieden live visual note taking aan voor allerlei events, lezingen en andere momenten. Hiermee bied je aanwezigen of juist afwezigen een overzichtelijke visuele samenvatting van het moment.

Bekijk project
arrow_forward
Veritatis corrupti id qui recusandae iusto blanditiis dignissimos non. Quo dolor ea eligendi sit. Hic in culpa veritatis expedita
vraagstuk vaststellen, input uit je team halen en een visuele check

Visuele strategiesessies

We zijn ervan overtuigd dat je in ieder vraagstuk meer kan ontdekken dan je van tevoren dacht. We geloven dat visualisatie kan ondersteunen in het overzichtelijk maken van projecten, verhalen en visies. Daarom bieden we visuele strategiesessies aan, waarin je als groep visueel aan de slag gaat met je ingebrachte vraagstuk.

Bekijk project
arrow_forward
hoe wij duurzaam zijn

Iedereen een ecologische voetafdruk van 1 aarde.

Wij willen graag bijdragen aan een duurzamere samenleving. Daarom werken we voornamelijk aan duurzaamheidsvraagstukken.
Ook doneren we 2% van onze omzet aan het WNF. En we dragen bij door:

Duurzame creatieve sessies

In sessies bieden we graag duurzame materialen aan om mee te werken. Navulbare stiften, gerecyclede post-it's... wat is er veel mogelijk!

Met de benenwagen

Waar we kunnen, nemen we de fiets en naar verder gelegen plekken het OV. Niet alleen fijn voor de wereld, ook voor een frisse gedachtenstroom.

Vega(n) focus

We denken na over de impact van het eten en drinken dat we consumeren. Vega(n) lunches verminderen ook vaak de bekende after-lunch-dip!

Benieuwd geworden?

Laten we even bellen!