Visuele Strategie

De illusie van een complex systeem in een PraatPlaat vangen

Incidunt quasi sunt dolorum praesent
De start van een project staat bol van verwachtingen. De één wil lekker out of the box gaan denken, een ander hoopt op innovatie. Een verwachting die we vaak horen is dat de situatie helemaal volledig gevisualiseerd wordt. Alle data overzichtelijk op een rijtje. En dat werkt nou precies anders bij complexe vraagstukken...

We ondersteunen graag in het overzichtelijk maken van vraagstukken. Omdat de wereld -en onze mindset- verandert, verschuiven steeds meer van deze vraagstukken naar de noemer "complex", wat niet altijd als zodoende herkend wordt. "Als we X doen, dan krijgen we Y" geldt dan niet meer.

Het Cynefin Framework van Snowden

Aan de slag in complexiteit

Wanneer we zijn overeengekomen dat het aan te pakken vraagstuk in het complexe hokje valt, kunnen we van start. We starten een proces van vragen, beantwoorden, bevragen van deze antwoorden en doen allerlei creatieve oefeningen om het complexe systeem van het vraagstuk uit te stallen. Onze tekenaar zit in een hoekje en probeert alles zo goed mogelijk te vangen in visualisaties. Aan het einde van de sessie staat er een plaat, met een heleboel inzichten, belemmeringen en kansen. Eureka! De projectgroep gaat vol inspiratie verder met het vraagstuk en wij gaan naar ons kantoor om de PraatPlaat naar de drukker te sturen.

En dan is er één crux aan alles wat we die dag hebben gemaakt: de besproken en vastgelegde informatie is niet eens een minuscuul deel van het daadwerkelijke systeem. Tijdens een sessie, of een traject aan sessies, trachten we in de tijd die we hebben zo precies mogelijk in beeld te krijgen hoe het vraagstuk vanuit verschillende perspectieven beleefd wordt. We tekenen moeilijk te begrijpen situaties uit en zorgen voor aha-erlebnissen, maar nooit zullen we kunnen zeggen "en zó zit het nu precies". Elk complex systeem verandert continu. Dat betekent dat zelfs als je een foto van het complete systeem zou kunnen maken, het morgen al niet meer hetzelfde is. Door allerlei impulsen zoals nieuwe diensten die worden gelanceerd, hypes die opkomen, verkiezingsuitslagen en andere nieuwsberichten, zullen systemen nooit volledig te omvatten zijn: een seconde later zijn er alweer kleine veranderingen geweest in het systeem dat je dacht te begrijpen.

Een creatieve sessie van bovenaf gezien, met illustraties van de inhoud

En die PraatPlaten dan?

Dit klinkt niet als reclame voor het product dat wij bieden, maar een PraatPlaat is gelukkig niet bedoeld om het volledige systeem te vangen in beeld. Een sessie met ons is een stap in een ontwerpproces, waarin door kennis en perspectieven te delen, nieuwe betekenis wordt gegeven aan het vraagstuk. Wij gaan aan de slag om de meest belangrijke aspecten rondom een vraagstuk helder te krijgen en ervaren bij onze opdrachtgevers doorbraken in hun projecten door de nieuwe inzichten en inspiratie die ze daaruit halen. Je hoeft gelukkig niet altijd de volledige waarheid te begrijpen om succesvol een vraagstuk aan te pakken! Pfieuw!

Onze Projecten

Projectteam staat om een praatplaat heen
Een logistieke 'product journey' uitgetekend

Journey mapping voor gevorderden

We gingen van customer journey map naar de reis van een fragiel product. In een PraatPlaat konden we precies aanwijzen waar de belemmeringen hun oorsprong vonden en waar de kansen voor het oprapen lagen. Handig om snel te communiceren naar teamleden aan de andere kant van de wereld.

Bekijk project
arrow_forward
Veritatis corrupti id qui recusandae iusto blanditiis dignissimos non. Quo dolor ea eligendi sit. Hic in culpa veritatis expedita
participatiesessies in de zorgsector

Zorgdromen ontdekken

Samen met platform IZO, een samenwerking tussen 17 organisaties uit de zorgsector, organiseerden we 3 participatiesessies verspreid door het land. We hielpen zorgbehoevenden hun ervaringen te delen en werkten samen naar oplossingen. De resultaten werden in verschillende PraatPlaten verwerkt en door een animator werden onze visualisaties tot leven gebracht!

Bekijk project
arrow_forward
hoe wij duurzaam zijn

Iedereen een ecologische voetafdruk van 1 aarde.

Wij willen graag bijdragen aan een duurzamere samenleving. Daarom werken we voornamelijk aan duurzaamheidsvraagstukken.
Ook doneren we 2% van onze omzet aan het WNF. En we dragen bij door:

Duurzame creatieve sessies

In sessies bieden we graag duurzame materialen aan om mee te werken. Navulbare stiften, gerecyclede post-it's... wat is er veel mogelijk!

Met de benenwagen

Waar we kunnen, nemen we de fiets en naar verder gelegen plekken het OV. Niet alleen fijn voor de wereld, ook voor een frisse gedachtenstroom.

Vega(n) focus

We denken na over de impact van het eten en drinken dat we consumeren. Vega(n) lunches verminderen ook vaak de bekende after-lunch-dip!

Benieuwd geworden?

Laten we even bellen!